Ukraine English Russia Poland
Початок подружнього актуПриготування до пожиття, тобто прелюдіяЯк розмовляти про сексВіддайте секс християнамПошук задоволення під час подружнього актуМенше техніки, більше духаКульмінація подружнього актуМета – оргазм?Секс та футболКохання – це наркотик та імуностимуляторСекс сорокарічнихЧоловік також має потреби

СЕКС, ЯКОГО НЕ ЗНАЄТЕ

Віддайте секс християнам


Також побутує уявлення, що побожний християнин повинен бути стриманим. Натомість, погани, оті невірні, можуть дозволити собі на дещо більше, бо «гуляй душа – пекла немає!» Ми повинні бути цнотливі, тобто розсудливі, стримані, помірковані, а невіруючі можуть, як то кажуть, дати жару?

Ця християнська цнотливість полягає у тому, що подружня пара більше дбає про себе і намагається обдарувати себе радістю.



Ця християнська цнотливість полягає у тому,
що подружня пара більше дбає про себе
і намагається обдарувати себе радістю



Наприклад, дружина одягає якусь ажурну білизну і робить це спеціально для чоловіка. А чому б і ні? Адже статеві стосунки – це радість, отож, варто задіяти власну фантазію, щоб цієї радості та приємності було якомога більше. Те, про що я говорю, католики вже широко приймають, бо такою є глибока, природна людська потреба. Та якщо католик не допускає до цієї сфери Бога, то щось у голові підказує йому, що це якась погана сфера, і якщо й не зла, то нейтральна. Та все одно вона безбожна, бо Бога в ній немає і бути не може. Отож, такий католик може мати відчуття дискомфорту, коли у ньому пробуджується прагнення отримати сексуальну насолоду. Йому видаватиметься, що це безбожно. Саме таким є мислення типових святош та девотів. З одного боку, їх дуже притягує сексуальна білизна чи якісь намагання зробити статеві стосунки привабливішими та приємнішими, а з іншого – в них виникає відчуття, що таким чином вони входять у безбожний світ секс-магазинів.

А може, це лише побоювання, що цей натуральний сексуальний інстинкт вийде з-під контролю. Або захист від якоїсь розгнузданості, непогамовного пожадання?

Так теж може бути. Та найчастіше така життєва позиція виникає з того, що люди будують власну християнську ідентичність за принципом конфронтації, тобто якщо вони поводяться отак, то ми будемо робити все навпаки. Це як у політиці: якщо ті голосують за введення міжнародної валюти, то оті голосуватимуть проти. Якщо вони пропагують секс як насолоду, то ми критикуватимемо пошук насолоди. Якщо одні вживають слово «секс», то інші вже не можуть його вживати. Християнство не можна будувати за принципом антитези до світу, який не вірить у Бога.



Християнство не можна будувати за принципом

антитези до світу, який не вірить у Бога



Бо тоді це буде вже не християнство, а якась ідеологія, побудована на запереченні різних явищ, які ми вважаємо небажаними та шкідливими для людей. А сила християнства ніколи не полягала в антитезі, коли ми вигадуємо, нібито ми – проти чогось. Дуже легко щось відкинути, набагато важче віднайти свою ідентичність, яка випливає зі ставлення до Ісуса Христа, і будувати власну культуру, яка матиме свою красу та своє добро, а потім зможе променіти на світ. Бо тоді не можна мислити за принципом «0-1» чи «чорне-біле», коли необхідно лише вирішити, хто буде чорним, а хто – білим. Важливіше відкрити власну красу, і тоді може виявитися, що у світі є набагато більше добрих справ та речей, які аж ніяк не суперечать християнству, хоча у позахристиянському світі вони можуть мати більшу популярність. Бог діє всюди, Він також щось робить у цьому світі, а ми повинні побачити це й очистити. Наприклад, справа сексуальної білизни – вона не повинна бути такою, як у секс-магазині, ординарною. Можна знайти багато гарної, привабливої білизни, навіть такої еротичної, котра набагато більше пасуватиме до тієї культури любові, яку представляють християни. Не треба засуджувати всі ці привабливі зміни і відмовлятися від них, або ж мати відчуття якогось невдалого компромісу, що ми робимо щось, що Церква засуджує. Якщо ми визнаємо щось дуже привабливим та приємним, і це допомагає нам будувати подружній зв’язок, а крім цього, дає відчуття щастя і до того ж не є жодним гріхом, то чому б нам не скористатися цим? Турбота про себе та про партнера у подружжі завжди є добром...



Якщо ми визнаємо щось дуже привабливим та приємним,
і це допомагає нам будувати зв’язок,
а крім цього, дає щастя і при цьому не є жодним гріхом,
то чому б нам не скористатися цим?






Не бійся сексу, або люби і роби, що хочеш. З о. Ксаверієм Кнотцом розмовляє Сильвестр Шефер, перекл. О. Мандрика, Свічадо, Львів 2015, с. 84-87.


Наверх

  Распечатать