Ukraine English Russia Poland

ВІДПОВІДАЛЬНЕ БАТЬКІВСТВО

Мойсей та заповіді. Як розповідати дітям історії віри


Як же колись твій син спитає тебе: Що то за приписи, установи й рішення, що Господь, Бог наш, заповідав вам? – Ти скажеш синові твоєму: Рабами були ми в фараона в Єгипті, та Господь вивів нас потужною рукою з Єгипту і зробив Господь перед нашими очима в Єгипті знаки і чудеса великі й злощасні для фараона й для всього дому його, а нас вивів на те звідтіля, щоб привести й дати нам землю, що про неї клявся Він батькам нашим
(Втор. 6,20-23).

Як у сучасному світі використовувати ці слова Мойсея до батьків? Може, варто придбати збірку біблійних оповідей чи Біблію для дітей і читати дітям на ніч?

Звісно, з цього слід починати. Потрібно ознайомити дітей з усіма головними біблійними героями і вражаючими історіями зі Святого Письма. Але, думаю, Мойсей заохочує нас використати його поради на більш особистому рівні.

Коли мої діти були маленькі, вони надзвичайно любили, коли я їм розповідав різні історії. Їдучи в авто, чи ввечері перед сном, чи в будь-який інший час, діти часто просили мене розповісти їм історію. Вони любили слухати наші сімейні історії, а також вигадані – я зазвичай просив їх обрати двох тварин та якийсь пристрій і видумував чудернацьку пригодницьку історію, використовуючи цих героїв. Крім того, вони любили слухати біблійні оповіді. Але найбільше їм подобалися історії, які я називаю історіями віри.

Одного дня, коли я їхав з дітьми автом, пригадую, роздумував про космос, різні планети і галактики. Раптом вони почали просити мене розповісти їм історію. Всі мали різні побажання, а я був досить втомлений, аби вигадувати щось незвичайне. Повертаючи свої думки від міркувань про космос, я раптом згадав дивну історію, яка колись трапилася зі мною.

Я розповів їм, як колись давно, коли їх ще не було на світі, я потрапив у скрутну ситуацію – у мене не було ні копійки. У молитві я просив Бога, щоб допоміг мені дістати хоч якісь гроші на прожиття, і був упевнений, що Він вислухав мою молитву. Яким же було моє здивування, коли того ж вечора у своєму гаманці я знайшов двадцятку! Звісно, я розповідав цю історію з багатьма деталями, а коли закінчив, діти засипали мене запитаннями. А потім вони почали просити мене розповісти ще якісь історії про вислухані молитви, одну за одною, поки ми не добралися додому.

 


Так історії віри стали неодмінною частиною наших розмов і подорожей, тож мені довелося добре пригадати всі випадки з життя, коли я відчував Божу допомогу. Одного дня я навіть зробив список цих історій, щоб завжди мати їх напоготові.

Мойсей не велів ізраїльтянам переказувати стародавні історії з початків життя на землі, натомість він хотів, щоби батьки ділилися зі своїми дітьми живими історіями віри, розповідали про те, що з ними траплялося у житті. Звичайно, переказувати визначні історії християнства потрібно, але їх обов’язково треба доповнювати своїми історіями. На власному досвіді я зрозумів, що історії, в яких Бог діяв у моєму житті, захоплювали і надихати моїх дітей інакше, ніж традиційні біблійні оповіді. Можливо, тому, що вони є більш особистими та сучасними.

Отож, відколи я почав розповідати своїм дітям історії віри, вони зробили значний поступ у духовному житті і після того часто прибігали до мене й розповідали вже власні історії віри.

 

Практичні поради для батьків

У вас, безперечно, також є власні історії віри. Занотуйте їх і підготуйте, щоб розповісти дітям. Якщо не можете пригадати жодної, подумайте про час, коли Бог захистив вас від фізичного болю, зцілив хворобу, допоміг у незвичайний спосіб, відповів на молитву, надіслав поміч, друга, розрадив красою природи. У кожного з нас є історії віри, якими можемо поділитися. Розповідаючи їх дітям, водночас укріпите і власну віру.

 


Р. Осборн, Біблійні секрети виховання, перекл. О. Пущак, Свічадо, Львів 2015, с. 93-95.



Наверх

  Распечатать

Третій виховник. Виховання з поміччю "згори"Адамова сім’я. Надати дитині сенс життяКомпанія "Ной та сини", кораблебудівники. Сім’я, що будує разомБатьки нашої віри. Радість батьківстваНеморальний Лот. Навчання батьківству згідно з моральними принципамиАгар – мати-одиначка. Коли життя посилає вашій сім’ї лимони...Змішана сім’я Сари. Твої діти – мої дітиІсаак на жертовнику. Як навчити дітей послухуЛюблячий Ісаак (1). Як навчити своїх дітей любитиЛюблячий Ісаак (2). Вчимо дітей, як поводитися з іншимиПроблеми з двійнятами. Вчимо дітей, що таке життяНемудрі слова Ревеки. Як давати дітям порадиЯків та його діти. Обирання улюбленцяДванадцятеро синів Якова. Як бути з тестостероном?!Авраам, Ісаак і Яків. Сила благословенняМаленький Мойсей та його мама. Як вчити немовлятМіріям, Аарон і Мойсей. Принцип первісткаМойсей і Ціпора. Виховуємо разомДоньки Целофхада. Як цінувати своїх дітейНастанови Мойсея для ізраїльських батьків. Вчимося з інструкції життяМойсей та заповіді. Як розповідати дітям історії віриДва покоління ізраїльтян. Зростаємо разом з дітьмиБатьки Самсона. Як пояснити, для чого правилаСамуїлові етапи. Духовний зріст крок за крокомСамуїл у святині. Не перекладайте своїх обов’язків на іншихСини Елі. Різниця між докорами і картаннямСамуїл та Елі. Допомогти дитині пізнати БогаДавид і сини. Не приховуйте своїх почуттів та емоцій – прислухайтеся до нихДавида „пошито в дурні”. Встановіть чесність єдиним правиломМудрість Соломона. Вчимо дітей бути мудримиДва пророки і три матері. Сімейні чудаМаленькі царі Йоас і Йосія. Робимо перехід від нашої віри до їхньоїЕстера і Мардохей. Учіть дітей бути вірними в маломуІов. Довіряти Богові, коли батьківство ранить"Пісня Пісень". Розмова про коханняДаниїл у школі. Що робити з тим, чого дітей вчать у школіСедрах, Месах і вогонь. Як долати соціальний тискДвоє посланців: Малахія та Йоан. Наверніть своє серце до дітейРадіючи народженню Хрестителя. Дозвольте дитині бути радістю вашого домуРозмова Марії з Гавриїлом. Божа воля у народженні та статі вашої дитиниЙосиф та Ісус. Як любити "чужу" дитинуПостанова Йосифа і Марії. Роздуми про подружжяІсус у святині. Хрещення і Миропомазання дитиниДванадцятирічний Ісус. Духовний розвиток дитиниМандрівка до святині (1). Важливість дисципліниМандрівка до святині (2). Важливість послуху та пошаниСкарб Марії. Виховуємо через спостереження і молитвуМарія, Йосиф, Ісус та синагога. Важливість відвідування храмуІсус та діти. Приводьте свою дитину до ІсусаПродовження місії апостолів. Історія про два місійних поля