Ukraine English Russia Poland

ВІДПОВІДАЛЬНЕ БАТЬКІВСТВО

Батьки Самсона. Як пояснити, для чого правила


Історія Самсона, найсильнішого судді Ізраїля, відкриває перед нами захопливий сюжет. Коли на нього сходив Святий Дух, він отримував незвичайну фізичну силу і міг звершувати багато подвигів. Одного разу, коли філістимляни хотіли замкнути його у своїх володіннях, закривши ворота, він уночі прокинувся і розламав їх разом із поперечною балкою. А тоді, наче й цього було не досить, заніс цю балку на вершину гори і там залишив.

Правда, виглядає дивним те, що він атакував філістимлян не тому, що вони грішили проти Ізраїля, а через особисті причини. Спочатку він убив кількох і вкрав їхній одяг, коли гості на його весіллі не визнали його перемоги в грі, що її він сам придумав. Коли його тесть віддав його кохану заміж за іншого, він прив’язав смолоскипи до хвостів ста п’ятдесяти лисиць і пустив їх на філістимлянські поля, аби ті згоріли. А тоді, коли філістимляни вбили його наречену і її сім’ю за те, що вони накликали біду на них, він ошаленів і вбивав усіх підряд.

Філістимляни у відповідь зібрали армію проти Самсона. Тоді він взяв ослячу щелепу і вбив нею мало не тисячу вояків. А наприкінці життя він зруйнував їхню святиню, при цьому вбивши чимало людей, і себе також. Чому він це все робив? Аби помститися за те, що роздратували його.

Самсон, чоловік якого покликав Бог, виглядає для мене дуже суперечливою особистістю.

Крім того, що у гніві забрав тисячі життів, жив з повіями, він ще з неповагою ставився до своєї назорейської обітниці (див. Чис. 6,2-5). Ймовірно, ви знаєте цю історію. Його подруга на ім’я Даліла не раз запитувала Самсона, звідки береться його сила. Зазвичай він вигадував щось і казав їй неправду, яка скоро виявлялася, бо Даліла завжди перевіряла слова Самсона, адже понад усе вона хотіла знайти джерело сили цього чоловіка. Одного разу, коли Самсону набридло придумувати всякі нісенітниці, він розповів Далілі правду, зізнавшись, що його сила – у довгому волоссі. Як не дивно, наступним кроком цієї жінки було підстригти Самсона уві сні і здати філістимлянам.

 


Після постійних підступів і випробувань Самсон мав би вже знати, що їй довіряти не слід. А можливо, він був так упевнений у своїй силі, що не міг припустити її втрату навіть після того, як його обстрижуть, або ж він зробив це не подумавши про можливі наслідки.

Думаю, нам буде корисно дізнатися інформацію про батьків Самсона. Це допоможе не лише краще зрозуміти його вчинки, але й навчить, як стати кращими батьками.

Самсонового батька звали Маноах. Його дружині з’явився ангел і повідомив, що у неї буде син, який має багато зробити для Ізраїля, та що їй треба буде робити з цим особливим дитям, яке буде назореєм, обраним для виконання Божих постанов. Він заборонив їй їсти будь-що нечисте і пити алкоголь упродовж вагітності, а сина – голити чи обстригати і давати алкоголь.

Оскільки Маноаха не було в той час, його дружина молилася, щоб ангел прийшов ще раз і передав цю звістку чоловіку особисто.

Тоді Маноах попросив Господа й мовив: Благаю, Господи, нехай Божий чоловік, що його прислав єси, прийде ще раз до нас та й навчить нас, як нам поводитися з хлопцем, що має народитися (Суд. 13,8).

Тож коли ангел таки з’явився вдруге, Маноах насмілився спитати його ще раз, але цього разу сформулював питання дещо конкретніше:

Маноах спитав: Якщо справдиться слово твоє, то як нам поводитися з хлоп’ям і що нам з ним робити? (Суд. 13,12).

Ангел наче не почув питання, бо лише повторив те, що спершу розказав його жінці і що Маноах уже від неї чув.

Мені видається цікавий той факт, що Маноах поставив ангелу запитання. Він спитав, як поводитися зі своїм сином. Ангел у відповідь повторив те, що вже казав дружині, бо правила поводження з цим хлопчиком він уже передав їй.

Можливо, Маноах хотів отримати від ангела список усього, що мав робити з майбутнім сином. Таку собі „божественну інструкцію” – що робити, а що ні. Але ізраїльтяни вже отримали настанови від Мойсея, в яких було сказано, як слід виховувати дітей, як їх навчати Біблії і застосовувати Божі слова на кожен випадок життя (див. Втор. 6,7-9), як керувати власними думками, словами і вчинками.

Але здається, що Маноах не зрозумів цього, бо Самсона він навчив тільки виконувати правила, що їх передав його матері ангел, але й ті його син порушував.

Самсон захотів одружитися з філістимлянкою і зажадав від батьків, щоб ті організувати все необхідне для весілля. Але коли вони почали переконувати його, що краще взяти за дружину ізраїльтянку, він не хотів і слухати, чому така наречена була б краща для нього. Вони запропонували те, що, на їхню думку, було для нього добре, однак, не сперечаючись, почали виконувати вимогу Самсона. Немає жодних записів того, що Самсон мав якісь труднощі з переконуванням батьків, він просто робив те, чого бажав.

Навчаючи дітей Божого Слова, маємо також пояснювати, для чого воно їм, – всюди, де це можливо. Діти потребують пояснення правил. На мою думку, авторитарне тому що я так кажу або ж бо так каже Бог не є доречним.

Якщо вчимо дітей послуху у формі дотримання всіх приписів, а не через розуміння правильності вибору, ми не вчимо їх самостійно мислити і робити висновки. Також, коли немає правила на якусь конкретну ситуацію, діти зазвичай прийматимуть неправильне рішення, а коли їм буде вигідно – знайдуть спосіб обійти це правило.

Запитаєте, чому. Тому, що цей принцип не буде частиною їхнього життя і мислення, а лише чимось зовнішнім. Проте, якщо ми вчитимемо дітей, що добре, а що погане і детально пояснюватимемо чому так, вони сприймуть це як своє життєве правило і таким чином матимуть змогу робити правильний вибір у житті.

Поміркуємо, для прикладу, про брехню. У Біблії є не лише правило щодо правди, а й пояснення того, чому слід уникати брехні. Якщо проаналізуємо те, що Біблія каже про правду, що зрозуміємо, що вона потрібна, бо скріпляє відносини між людьми, розвиває довіру і дає нові можливості. Коли хтось бере собі за звичку говорити неправду, може постраждати від того, що втратить друзів і зруйнує свої відносини з близькими. Тож недостатньо сказати дітям, що не можна говорити неправду, – потрібно пояснити, чому Біблія це забороняє.

Гріх не є поганим лише тому, щоб Бог його не любить, а тому, що він нам шкодить, адже Бог створив світ по-іншому, тож гріх спотворює все у вашому житті. Допоможіть дітям зрозуміти Божу любов і Його бажання нам допомогти, і те, що всі поради, які Він нам дає, мають на меті зробити наше життя кращим.

Лише одна із великої десятки заповідей прямо стосується дітей і настановляє їх шанувати та любити батьків. Проте зверніть увагу, що Бог не завершив її словами „бо я так сказав”, а дав ґрунтовне пояснення – „щоб тобі добре було і щоб ти на землі був довголітнім” (Еф. 6,3). Іншими словами, якщо діти слухають добрих порад своїх батьків і чинять усе з розумінням, вони будуть жити щасливо. Бог дає нам не лише правила, настанови, але й пояснення та благословення.

Можу собі тільки уявити, скільки добра міг би зробити Самсон, використовуючи свою фізичну силу. Навіть зі всіма своїми „промахами”, він згаданий у Біблії серед пророків та видатних мужів віри (Євр. 11,32). Проте, якби батьки навчили його любити Бога всім своїм серцем, душею, силою і думками, можливо, він став би другим Самуїлом?! Чи навіть Давидом!

Нам цього не дізнатися, його дні вже у минулому, але час ваших дітей тільки настає. І головне питання полягає у тому, чого вони зможуть досягнути, якщо ви робитимете для них те, чого ніколи не пробував зробити Маноах.

 

Практичні поради для батьків

Знайдіть кілька хвилин, аби пояснити дітям, що є в основі якогось правила чи закону. Це допоможе дітям уникати компромісів із цим правилом і допоможе зрозуміти його причини і знати переваги від його дотримання. Ймовірність дотримання правил дорослими і дітьми зростає тоді, коли вони знають і розуміють їх причину.

 


Р. Осборн, Біблійні секрети виховання, перекл. О. Пущак, Свічадо, Львів 2015, с. 100-104.



Наверх

  Распечатать

Третій виховник. Виховання з поміччю "згори"Адамова сім’я. Надати дитині сенс життяКомпанія "Ной та сини", кораблебудівники. Сім’я, що будує разомБатьки нашої віри. Радість батьківстваНеморальний Лот. Навчання батьківству згідно з моральними принципамиАгар – мати-одиначка. Коли життя посилає вашій сім’ї лимони...Змішана сім’я Сари. Твої діти – мої дітиІсаак на жертовнику. Як навчити дітей послухуЛюблячий Ісаак (1). Як навчити своїх дітей любитиЛюблячий Ісаак (2). Вчимо дітей, як поводитися з іншимиПроблеми з двійнятами. Вчимо дітей, що таке життяНемудрі слова Ревеки. Як давати дітям порадиЯків та його діти. Обирання улюбленцяДванадцятеро синів Якова. Як бути з тестостероном?!Авраам, Ісаак і Яків. Сила благословенняМаленький Мойсей та його мама. Як вчити немовлятМіріям, Аарон і Мойсей. Принцип первісткаМойсей і Ціпора. Виховуємо разомДоньки Целофхада. Як цінувати своїх дітейНастанови Мойсея для ізраїльських батьків. Вчимося з інструкції життяМойсей та заповіді. Як розповідати дітям історії віриДва покоління ізраїльтян. Зростаємо разом з дітьмиБатьки Самсона. Як пояснити, для чого правилаСамуїлові етапи. Духовний зріст крок за крокомСамуїл у святині. Не перекладайте своїх обов’язків на іншихСини Елі. Різниця між докорами і картаннямСамуїл та Елі. Допомогти дитині пізнати БогаДавид і сини. Не приховуйте своїх почуттів та емоцій – прислухайтеся до нихДавида „пошито в дурні”. Встановіть чесність єдиним правиломМудрість Соломона. Вчимо дітей бути мудримиДва пророки і три матері. Сімейні чудаМаленькі царі Йоас і Йосія. Робимо перехід від нашої віри до їхньоїЕстера і Мардохей. Учіть дітей бути вірними в маломуІов. Довіряти Богові, коли батьківство ранить"Пісня Пісень". Розмова про коханняДаниїл у школі. Що робити з тим, чого дітей вчать у школіСедрах, Месах і вогонь. Як долати соціальний тискДвоє посланців: Малахія та Йоан. Наверніть своє серце до дітейРадіючи народженню Хрестителя. Дозвольте дитині бути радістю вашого домуРозмова Марії з Гавриїлом. Божа воля у народженні та статі вашої дитиниЙосиф та Ісус. Як любити "чужу" дитинуПостанова Йосифа і Марії. Роздуми про подружжяІсус у святині. Хрещення і Миропомазання дитиниДванадцятирічний Ісус. Духовний розвиток дитиниМандрівка до святині (1). Важливість дисципліниМандрівка до святині (2). Важливість послуху та пошаниСкарб Марії. Виховуємо через спостереження і молитвуМарія, Йосиф, Ісус та синагога. Важливість відвідування храмуІсус та діти. Приводьте свою дитину до ІсусаПродовження місії апостолів. Історія про два місійних поля